We moeten de voorzieningszekerheid van grondstoffen verbeteren!

Wat betekent dit voor Nederland? We moeten met z’n allen zorgen voor een circulaire economie. Hiermee verbeteren we onze concurrentiepositie in de wereld. Alleen de recycling van materialen is niet genoeg. We moeten samenkomen en strategieën bedenken om ook daadwerkelijk alles voor elkaar te krijgen. 

Wij zijn bij elkaar gaan zitten en hebben het initiatief Circulair in de zorg bedacht. Hiermee willen wij in samenwerking met alle zorginstellingen op een leuke en actieve manier zoveel mogelijk textiel inzamelen. En vervolgens daarmee de circulaire economie stimuleren. Wij maken zorginstellingen bewust van textielhergebruik en geven tips over het inzamelen. 

Punten van aandacht

Afgedankt textiel is een grondstof.
Sluit u aan bij onze textielrace en maak een verschil.

De circulaire economie

In een circulaire economie wordt al het afval volledig hergebruikt. De grondstofvoorraden raken niet uitgeput, want we blijven alles hergebruiken wat we al hebben.

Om hier te komen is het niet alleen belangrijk dat alle recycle processen klaargemaakt zijn. Wij moeten ook samen ervoor zorgen dat alles verwerkbaar is. Om dat waar te kunnen maken, moet het oude textiel wel in de juiste container belanden. Het afval moet gescheiden worden. Als wij het textiel bij in de normale kliko gooien, gooien we de grondstof gewoon weg. Dat mag niet gebeuren!

De doelstelling van Nederland is om in 2050 een circulaire economie te hebben binnen Nederland. Dat betekent dus dat al het ‘afval’ opnieuw wordt gebruikt.

De grote afvalberg

We gooien steeds meer en meer in de afvalcontainer. Lakens, gordijnen, oude schoenen of soortgelijke producten belanden nog steeds veel in de afvalbak.

Veel mensen weten het niet, maar zelfs met gescheurde lakens of kapotte schoenen kan nog zoveel gedaan worden. Al dit oude textiel kan worden omgezet naar vezels. Deze vezels worden weer gebruikt in allerlei toepassingen in elke industrie die je maar kan bedenken. Denk aan het maken van auto onderdelen, kunststof, nieuwe kleren, isolatie, windmolens en nog veel meer.

Wat gebeurt met het ingezamelde textiel?

Het is onvoorstelbaar hoeveel nog gedaan kan worden met oud textiel. Hier geven we u een paar voorbeelden.

Als eerst, MC Texcycle

MC Texcycle verzorgt de textielcontainers en komt deze ook legen op de afgesproken dagen. Zij zorgen voor een nauwkeurige sortering van al het ingezamelde textiel en houden netjes de ingezamelde kilo's per zorginstelling bij.

Wil je graag meer informatie over de sortering en werkwijze van MC Texcycle? Neem een kijkje op mctexcycle.nl.

Uiteindelijk wordt het

Spinnen

Gerecycled katoen. Vlasvezels die worden gebruikt in de medische industrie voor wondhechtingsdraad.

Isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal wordt gemaakt van steen. Bij de productie moeten deze stenen verhit worden tot 1400 graden. Bij het aanmaken van isolatiemateriaal met afgedankt textiel, hebben we maar ovens van 100 graden nodig! Dat scheelt dus mega veel uitstoot.

Tennisrackets

Vezels gerecycled uit afgedankt textiel worden zelfs gebruikt om weer nieuwe tennisrackets te maken!